Gehaktballen (meatballs)

Gehaktballen maken: met deze tips krijg je de lekkerste ballen

Zo mislukken jouw gehaktballen nooit meer

Chef
Chef Culinair genie

Gehaktballen zijn een typisch Nederlands gerecht dat al generaties lang wordt bereid. Maar hoe maak je nou de lekkerste gehaktballen? Wat is het geheim van oma? Welke kruiden en ingrediënten heb je nodig? En hoe bak je ze het beste?

In dit artikel geven we je alle tips en trucs om zelf heerlijke gehaktballen te maken, met of zonder jus.

Dit zijn de stappen die je moet volgen om gehaktballen te maken:

  1. Kies het juiste vlees
  2. Meng het gehakt met kruiden en smaakmakers
  3. Vorm de gehaktballen
  4. Bak de gehaktballen in een braadpan
  5. Maak de jus

Kies het juiste vlees

Het belangrijkste ingrediënt voor gehaktballen is natuurlijk het gehakt. Het beste is vers gedraaid gehakt van de slager, dat heeft meer binding dan oud gehakt.

Wil je een zachte gehaktbal? Kies dan voor gehakt met vet (half-om-half, varkensgehakt of lamsgehakt). Het vet geeft namelijk smaak aan de o-zo-geliefde ballen. Een magere gehaktbal maak je van mager rundergehakt of kipgehakt. Let op: bak de ballen dan niet te lang.

Meng het gehakt met kruiden en smaakmakers

De volgende stap is om het gehakt te mengen met kruiden en smaakmakers. Dit kun je helemaal naar eigen smaak doen, maar er zijn een paar basisregels die je kunt volgen:

  • Voeg een ei toe om het gehakt te binden (anders valt de bal uit elkaar en kan-ie krimpen tijdens het braden).
  • Voeg broodkruim, paneermeel of beschuit toe om het gehakt wat steviger te maken.
  • Voeg peper, zout en nootmuskaat toe voor de klassieke smaak.

Daarnaast kun je nog allerlei andere kruiden en smaakmakers toevoegen om je gehaktballen extra lekker te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Mosterd, ketchup of ketjap voor een smeuïge en zachte bal.
  • Italiaanse kruiden, tijm of paprikapoeder voor een mediterrane twist.
  • Cayennepeper, worcestersaus, tabasco of sambal voor een pittige bal.
  • Parmezaanse kaas, knoflook of ui voor een hartige bal.

Het is belangrijk om het gehakt goed te kneden en te mengen, zodat alle ingrediënten goed verdeeld zijn. Proef ook altijd even of het gehakt goed op smaak is. Dit kun je doen door een klein beetje van het mengsel te bakken en te proeven. Zo kun je eventueel nog wat extra kruiden of zout toevoegen.

Vorm de gehaktballen

Nu komt het leuke gedeelte: het vormen van de gehaktballen. Dit kun je met je handen doen, of met een ijsschep. Zorg ervoor dat alle ballen ongeveer even groot zijn, zodat ze gelijkmatig garen. Van een kilo gehakt maak je 6 forse of 8 stevige gehaktballen.

Bak de gehaktballen in een braadpan

Het bakken van de gehaktballen doe je in een braadpan, bij voorkeur van gietijzer. Die houdt de warmte goed vast en geeft een mooie korst aan de ballen. Verhit wat boter en olie in de pan op hoog vuur en schroei de gehaktballen rondom dicht. Zo voorkom je dat ze uitdrogen en krijgen ze een lekkere bite.

Als de gehaktballen rondom bruin zijn, draai je het vuur laag en voeg je wat water of bouillon toe. Dit zorgt voor extra smaak en vocht. Laat de gehaktballen nog ongeveer 20 minuten op laag vuur sudderen, met de deksel op de pan. Zo worden ze van binnen mooi gaar en sappig.

Maak de jus

De laatste stap is om de jus te maken. Dit doe je met het braadvocht dat in de pan is achtergebleven. Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Schraap met een houten lepel de aanbaksels los van de bodem van de pan. Dit zijn de smaakmakers voor je jus.

Voeg wat extra water of bouillon toe en breng het aan de kook. Bind de jus met wat maizena of bloem, die je eerst oplost in een beetje koud water. Roer goed door en laat de jus nog even inkoken tot de gewenste dikte. Breng de jus op smaak met peper, zout, een scheutje azijn of een klontje boter.

Schenk de jus over de gehaktballen of serveer het apart in een kom. Geniet van je zelfgemaakte gehaktballen met aardappelen, groenten, salade of brood. Eet smakelijk!

Veelgestelde vragen over gehaktballen

Hoe maak je gehaktballen stevig?

Om stevige gehaktballen te maken, kun je paneermeel, bloem of ei aan het gehakt toevoegen. Laat de gehaktballen een (half) uurtje in de koelkast liggen voordat je ze bakt. Rol ze door de bloem voor een krokant korstje.

Waarom moet er ei in een gehaktbal?

Eieren zorgen (samen met paneermeel) voor binding van de gehaktballen. Ook voegen de eieren vocht toe, wat helpt voor een smeuïge gehaktbal.

Hoe zorg je dat gehaktballen niet uit elkaar vallen?

Zorg ervoor dat de gehaktballen steviger zijn, door ze voor het bakken een (half) uurtje te laten rusten in de koelkast.

Waarom blijven mijn gehaktballen niet rond?

Rol je gehaktballen kort en krachtig. Je warme handen zorgen ervoor dat je (koude) gehaktmengsel verslapt als je te lang kneedt.

Culinair genie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]